Τι είναι η εξέταση MANTOUX;
Στον υπό εξέταση ασθενή χορηγείται ενδοδερμικά μικρή ποσότητα διαλύματος φυματίνης (το διάλυμα δεν περιέχει ζωντανά μυκοβακτηρίδια, αλλά πρωτεινικά συστατικά των βακτηριδίων και του θρεπτικού υλικού).

Αν έχει προηγηθεί μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, τότε στο σημείο της ένεσης συγκεντρώνονται ειδικά κύτταρα και απελευθερώνονται συγκεκριμένες ουσίες που προκαλουν την εμφάνιση σκληρότητας στο δέρμα.

Μετά από πόσες ώρες γινεται η ανάγνωση της MANTOUX;
Η ανάγνωση της εξέτασης γίνεται μετά από 48 με 72 ώρες και αξιολογείται το μέγεθος της σκληρότητας του δέρματος και όχι η ερυθρότητα.

Πότε θεωρούμε την εξεταση θετική;
Τα όρια θετικότητας της εξέτασης δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως αν έχουν έρθει σε πρόσφατη επαφή με πάσχοντες από φυματίωση, την κατάσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, την ύπαρξη σοβαρών συνοδών νοσημάτων, τη χώρα προέλευσης, το χώρο διαμονής, το επάγγελμά κ.α.

Τι σημαίνει μια θετική MANTOUX;
Μια θετική εξέταση δε σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο πάσχει από ενεργό φυματίωση. Η εμφάνισή της σχετίζεται με την έκθεση και μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και με την παραμονή ζώντων βακίλλων στον οργανισμό. Τα άτομα αυτά δε μεταδίδουν τη νόσο, αλλά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν ενεργό φυματίωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνήθως τα περισσότερα άτομα που δεν εμφανίζουν διαταραχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος δεν θα αναπτύξουν τη νόσο.

Η θετική MANTOUX μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο BCG;
Το εμβόλιο μπορεί να μας δώσει ψευδώς θετική αντίδραση, αλλά το μέγεθος της MANTOUX σπάνια θα ξεπεράσει τα 10 mm. Η διάρκεια προστασίας του εμβολίου δεν ξεπερνά τα 15 χρόνια και η αντιδραση στη φυματίνη λόγω του εμβολίου εξασθενεί σταδιακά, ώστε μετά από 5-8 χρόνια να μην υπερβαίνει τα 5 mm.

Τι θα πρέπει να κάνω αν έχω θετική MANTOUX;
Θα πρέπει να απεθυνθείτε σε ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο-φυματιολόγο). Αυτός θα σας κατευθύνει με βάση το ιστορικό σας, την κλινική εξεταση, την ακτινογραφία θώρακος και θα σας προτείνει περαιτέρω εξετάσεις. Το αν θα χορηγηθεί ή όχι θεραπεία εξαρτάται από πολλλούς παράγοντες όπως ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, ο κίνδυνος παρενεργειών από τα φάρμακα, η ηλικία του ασθενούς κ.α.