Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και αποτελεί το πιο συχνό αίτιο πνευμονίας που απομονώνεται.

Ποιόν μπορεί να προσβάλει;
Ο πνευμονιόκοκκος μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε, αλλά κυρίως κινδυνεύουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι χρόνιοι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (πχ άσθμα, ΧΑΠ, διαβήτη, χρόνια καρδιακή νόσο, χρόνια νοσήματα του ήπατος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια), καθώς και άτομα με σοβαρές διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος ή που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικη θεραπεία πχ κορτιζόνη.

Μέτρα Πρόληψης

  • Η διακοπή του καπνίσματος, η καλή διατροφή και άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην καλή υγεία.
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών
  • Εμβολιασμό

Ποια εμβόλια κυκλοφορούν
Υπάρχουν 2 εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου: το πολυσακχαριδικό εμβόλιο PPSV23 και το συζευγμένο PCV13.

Το πρώτο εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση σε όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών καθώς και σε ενήλικες ηλικίας 19 εώς 64 ετών με χρόνια νοσήματα. Δεύτερη δόση του εμβολίου μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 65 που έλαβαν την πρώτη δόση πριν την ηλικία των 65 και εφόσον έχουν περάσει 5 χρόνια από την πρώτη δόση, καθώς και άτομα κάτω των 65 με σοβαρά νοσήματα που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού.

Το 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο PCV 13 μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες άνω των 50 ετών και σε μια μόνο δόση.

Πότε δεν πρέπει να γίνεται το εμβόλιο

  1. Κατά τη διάρκεια εμπύρετου νοσήματος
  2. Σε ανθρώπους που παρουσίασαν σοβαρή αλλεργία σε προηγούμενο εμβολιασμό.
  3. Σε όσους παρουσιάζουν σοβαρή αλλεργία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου

Ανεπιθύμητες Ενέργειες
Συνήθως είναι ήπιες όπως ερυθρότητα, πόνος και οίδημα(πρήξιμο) στο σημείο της ένεσης. Σε μικρότερο ποσοστό μπορεί να εμφανισθεί πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς, μειωμένη όρεξη και πονοκέφαλος.