Τι είναι η φυματίωση;

Η φυματίωση αποτελεί μια λοιμώδη, μεταδοτική νόσο που προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Πώς μεταδίδεται η φυματίωση;
Την κύρια πηγή μόλυνσης αποτελεί ο άνθρωπος. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις προέρχονται από την εισπνοή βακίλλων που περιέχονται στις εκκρίσεις ασθενών που εκτινάσσονται από το στόμα ή τη μύτη με τη μορφή σταγονιδίων (ο τρόπος αυτός μετάδοσης αφορά τους ασθενείς με φυματίωση των πνευμόνων). Οι ασθενείς που βήχουν είναι περισσότερο μολυσματικοί από αυτούς που δεν έχουν βήχα.

Το πόσο μολυσματικός είναι ένας ασθενής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως, η ύπαρξη και ο αριθμός των βακίλλων στις εκκρίσεις, η μορφολογία και η έκταση της νόσου στην ακτινογραφία θώρακος, η παρουσία και η ένταση του βήχα και η διάρκεια των συμπτωμάτων.

Άλλο σπάνιο τρόπο μετάδοσης της νόσου αποτελεί η πεπτική οδός, μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων, κυρίως γάλακτος. Ο τρόπος αυτός απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό μυκοβακτηριδίων και τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά σπάνιος.

Σπάνια γυναίκα η οποία πάσχει από φυματίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μεταδώσει τη νόσο στο έμβρυο. Ο τρόπος αυτός μετάδοσης αφορά κυρίως μητέρες με εκτεταμένη φυματική νόσο και παρουσία μυκοβακτηριδίων στο αίμα.

Υπάρχουν ορισμένες ομάδες στις οποίες ευνοείται η μετάδοση της φυματίωσης όπως είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας( νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό), οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι σε χώρους συναθροίσεων πολλών ατόμων όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, τα ψυχιατρικά ιδρύματα, οι φυλακές κ.α. και οι μετανάστες οι οποίοι προέρχονται από χώρες με υψηλή συχνότητα της νόσου.

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης μετάδοσης της νόσου;
Απλές κινήσεις όπως η κάλυψη του στόματος κατά τη διάρκεια του βήχα ή του πταρμού μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου, όπως και η χρήση μάσκας κυρίως από τον ασθενή (τα σωματίδια που περιέχουν τα μυκοβακτηρίδια παγιδεύονται μέσα στη μάσκα) και λιγότερο από τα υπόλοιπα άτομα που εκτίθενται σε φυματικό περιβάλλον.

Αποφυγή του συνωστισμού στο σπίτι, στην εργασία και σε άλλους δημόσιους χώρους, ενώ συνιστάται ο καλός εξαερισμός αυτών.